اعتکاف
يكى ديگر از خصوصيات مرحوم ميرزا تواضع و فروتنى بسيار بود. ايشان خود را بيش از يك طلبه حساب نمىكردند و مىفرمودند
يكى ديگر از خصوصيات مرحوم ميرزا تواضع و فروتنى بسيار بود. ايشان خود را بيش از يك طلبه حساب نمىكردند و مىفرمودند: «من يك طلبه هستم و هميشه يك طلبه خواهم ماند و من هيچگاه فكر نكرده و نمىكنم كه مرجع هستم؛ لذت طلبگى از همه لذتها بالاتر است.» ايشان اصلاً راضى نبودند كسى به عنوان مرجع از ايشان ياد كند حتى بارها و بارها در مجالس روضه وقتى منبرى نام ايشان را ذكر مىكرد، ناراحت مىشدند و مىگفتند كه منبر جاى ذكر اهل بيت: است و مىفرمودند: «اگر مرجعيت وظيفه الهى نبود، هيچگاه آن را قبول نمىكردم و مانند ساير طلاب تمام وقت را مشغول تحصيل و تدريس بودم؛ وليكن مرجعيّت به عنوان يك وظيفه الهى بر دوش من قرار گرفت و من مجبورم اداى تكليف نمايم و اميدوارم خداوند به من توفيق دهد كه به بهترين وجه به وظيفه خود عمل نمايم.»
ايشان بر اين عقيده بود كه معتكفين و متوسلين نورانيتى كسب مىكنند كه آنان را در جهت تحصيل و امر معاش خود موفق مىگرداند. سه روز دورى از لذتهاى دنيا، خود گام مهمى بود براى سالكان و طالبان معنويت و كمال.
برادر مرحوم ميرزاى تبريزى مىگويد: مرحوم ميرزا پانزده سال بیشتر نداشت كه نيمه شبها در آن سرماى شديد تبريز وضو مىساخت و در مقابل پروردگار متعال به مناجات بر مىخاست. آن گونه با خدا سخن مىگفت كه هر كس به او نظر مىكرد، پى مىبرد كه اين نوجوان در آن سن مورد عنايت پروردگار واقع شده و توانسته خود را به معبود نزديك كند و پيوندى ايجاد كرده است كه نشان از سعادت دنيا و آخرت دارد و وقتي برای ادامه درس طلبگی استخاره گرفت شیخ هدایت غروی بعد از استخاره به صورت مرحوم میرزا نظر کرد و گفت: فرزند میخواهی پای در جای انبیاء بگذاری.
دوران سازندگى اگر از ابتدا با معرفت وآگاهى كامل صورت گيرد، ديگر شيطان نخواهد توانست در وجود شخص رخنه كند و بزرگانى كه به مقام والاى معنوى رسیده و درجة كمال را طى كردند، از ابتدا در فكر طی راهی بودند كه آنان را به سعادت برساند و با نگاه به حيات هر يك از اين بزرگان و بررسى زندگى شان به وضوح روشن مىشود كه خدا توفيق خاصى به آنها داده است كه توانستهاند زود به حقيقت دست پیدا کنند و آن نيست مگر به دلیل پيوندى كه خود با خدا بسته بودند و اين توفيق را يافتند كه خود را بيابند. مرحوم ميرزا از همان سن جوانى در تلاش بود كه خود را به معبود نزديك كند و براى نيل به اين هدف الهى راههايى را انتخاب کرد كه همة آنها نورانيت را به دنبال دارد. يكى از راههایی كه مرحوم ميرزا آن را در سازندگى و كمال مؤثر مىدانست، نردبان اعتكاف بود كه آن را حالتى معنوى جهت نيل به سعادت اخروى بر میشمرد. شب زنده دارى، توسل و اخلاص در عمل از ديگر راههايى است كه مرحوم ميرزا بر آن تآكيد مىكرد. البته همیشه تذکر میدادند که درس بر همه چیز مقدم است باید با جدیت به درس اهمیت داد و در کنار آن به سازندگی پرداخت. ممكن است بعضى اشخاص بعد از تلاش، نتوانند به سرعت به اهداف خود نائل شوند، اما شخص نباید نوميد شود. ممكن است همان تأخير در قضاى حاجت، امتحان الهى باشد. بايد تحمل کرده و بيشتر تلاش كند. در هرحال، مراحل امتحان گاهى سخت مىشود و اميد است كه از امتحان الهى سرافراز بيرون آييم. از خدا بخواهيد، اجابت خواهد كرد. اگر ارتباط با معبود حاصل شود، جرقهاى در درون انسان زده خواهد شد كه همان جرقه، كارساز خواهد بود. توفيق، مراحلى دارد كه حاصل نخواهد شد مگر با تلاش و اخلاص خود شخص؛ آنجا كه پروردگار متعال مىفرمايد: «اُدْعُونِى، اَسْتَجِبْ لَكُمْ»، به برآورده شدن حاجت، وعدة الهى تعلق گرفته است كه اگر شخص از خدا بخواهد، خدا برآورده خواهد كرد. اين طلب از خدا، بايد واقعى و حقيقى باشد.