زی طلبگی
جدّيت مرحوم ميرزاقدس سره در شروع طلبگى
آقاى حاج كريم رهبر، برادر مرحوم مقدس، ميرزا جواد تبريزىقدس سره مىگويد: مرحوم ميرزاقدس سره همراه با دونفر ديگر از همكلاسىها قصد كردند كه مدرسه جديد، را ترك كرده و به درس طلبگى روى آورند. اولى موفق نشد درس طلبگى را ادامه دهد و بعد از چند روز به مدرسه بازگشت و شخص ديگر نيز بعد از چند روز به مدرسه بازگشت، اما مرحوم ميرزاقدس سره مدرسه جديد را ترك كرده و با جديت شروع به خواندن درس طلبگى كرد. لازم به تذكر است كه مرحوم ميرزاقدس سره از ضريب هوشى عجيبى برخوردار بود و در مدرسه جديد، ثلث اول در تمام منطقه آذربايجان نفر اول شناخته شده بود. بعد از گذشت چند روز مدير مدرسه فردى را به دنبال پدر مرحوم ميرزاقدس سره فرستاد كه چرا فرزندت به مدرسه نمىآيد.
پدر مرحوم ميرزاقدس سره در جواب گفته بود كه وى راضى به بازگشت نمىشود ومىخواهد عالم دين شود و در نهايت خود مدير مدرسه تصميم مىگيرد به نزد مرحوم ميرزاقدس سره برود و با او صحبت كند.
حاج كريم رهبر مىگويد: مدير مدرسه با مقدارى هدايا به حجره مرحوم ميرزاقدس سره در »طالبيه« تبريز مىرود و او را نصيحت مىكند كه: پسر! تو در آينده مىتوانى شخص مفيدى واقع شوى و رتبه علمى بالايى كسب كنى و... .
هرچه مدير اصرار كرد، مرحوم ميرزاقدس سره ضمن احترام به مدير مدرسه مىگفت: »من مىخواهم در اين لباس خدمت كنم.« و هرچه مدير اصرار مىكند كه ما براى شما مزاياى خاصى قرار خواهيم داد و شما را به هر نحو كمك خواهيم كرد، مرحوم ميرزاقدس سره آن را رد مىكند و مىگويد: »من مىخواهم طلبه شوم و به دين خدمت كنم. اين راهى است كه انتخاب كرده و تا آخر ان شاء اللَّه طى خواهم كرد.«
سرانجام ميرزاقدس سره توانست با همان نيت پاك به اهداف الهى خود نائل شود و توانست شاگردان خوبى تربيت كرده و آثار علمى بسيار مفيدى به جاى گذارد و در قرن خود تحوّلى در حوزه ايجاد نمايد. ايشان استوانهاى حوزه را تقويت كرد كه مهمترين آن، شاگردان سطح عالى حوزه مىباشند كه اكثراً شاگرد فقيه راحل هستند.