زی طلبگی
نصايح ميرزاى تبريزى(قدس سره)
معمولاً طلّاب جوانى كه خدمت فقيه مقدس، ميرزاى تبريزى قدس سره مىرسيدند، اين سؤال را مىپرسيدند كه: »آقا! بفرماييد چه كار كنيم كه كارهايمان مرضىّ ولى عصرعليه السلام باشد؟« مرحوم ميرزا قدس سره قبل از هر چيزى به ظاهر طلّاب نظر مىكرد. اگر مىديد كه لباس آنها مناسب طلبگى نيست يا موهايشان بلند است و يا فقط تهريش دارند، با كمال محبت ابتدا به مشكل ظاهرى آنها مىپرداختند و مىفرمودند: »اول شكل ظاهر را بايد درست كرد. شما موظف هستيد در جامعه طورى حركت كنيد كه شكل شما با ساير جوانان متفاوت باشد. موها بايد كوتاه، ريش معمولى و لباس مناسب شأن باشد«. آنگاه مىفرمودند: اولاً طلبه بايد به تكليف خود كه شامل حلال و حرام الهى است دقت كامل داشته باشد، و با مسائل سرسرى برخورد نكند كه اين قدم اول سازندگى است.
در ثانى هر كارى را كه مىخواهد انجام دهد، براى خدا باشد؛ يعنى با توكل به ايزد منان كار را براى رضاى خدا انجام دهد و جز خداى متعال چيز ديگرى را مدّ نظر نداشته باشد. اگر كار خالصانه براى خدا انجام گرفت، نتيجه خواهد داد و خدا در مقابل آن اخلاصى كه در عمل صورت مىگيرد، درجه داده و شخص را به مرتبهاى والا خواهد رساند. نكته ديگر اينكه ولاى به اهل بيتعليهم السلام بايد همواره مدّ نظر باشد و با اخلاص كامل به ساحت مقدّس آنان عرض ادب كرده و كارى كند كه رضايت آنها در آن كار باشد و با زبان و عمل خود محبت خويش را به آنان ابراز كرده و در مقابل شبهات بايستد و از مظلوميت آنان دفاع كرده و حامى واقعى مذهب باشد.
نكته ديگرى كه مرحوم ميرزاقدس سره به طلاب جوان تأكيد مىكردند، درس خواندن بود كه طلبه بايد تمام وقت خود را در جهت درس صرف كرده تا بتواند به دين خدمت كند. اگر طلبه درس نخواند و شب و روز خود را به مسائل ديگر بگذراند، نه تنها خدمت به دين نخواهد كرد؛ بلكه ضربه هم خواهد زد.
مورد ديگرى كه مرحوم ميرزا قدس سره به آن توصيه مىكردند، توجه به معنويات در كنار درس بود و ايشان مىفرمود: زمانى كه ما فيضيه بوديم، نيمه شب )جهت نماز شب( مدرسه فيضيه مملو از طلبه مىشد به طورى كه اگر يك نفر غريبه وارد مدرسه مىشد، از كثرت حضور طلاب در مدرسه، تصور مىكرد كه وقت نماز صبح است، طلاب به شب زندهدارى و تهجّد بسيار مقيد بودند. طلبه بايد در جهت معنويت و خودسازى گام بردارد و از توسّل به اهل بيتعليهم السلام دريغ نكند. مرحوم ميرزاقدس سره معتقد بود كه نيمه شب وقت مزد گرفتن است؛ از اين رو خودشان نيمه شبها با خداى خود راز و نياز مىكردند و با معبود، پيوند قلبى خاصى داشتند كه حركت نيمهشب ايشان و تهجد در حرم مطهر و مسجد امام حسن عسكرىعليه السلام زبانزد طلاب بود.
نكته ديگرى كه ايشان بدان بسيار اصرار داشتند، اين بود كه مىفرمود: طلبه علاوه بر آنكه بايد زرنگ باشد، بايد با تواضع و افتادگى حركت كند؛ خود را كسى حساب نكرده و با خلوص كامل به درس و بحث خود مشغول شود. اگر خود را كسى فرض كرد، به جايى نخواهد رسيد:
افتادگى آموز اگر طالب فيضى
هرگز نخورد آب زمينى كه بلند است
يكى ديگر از نكاتى كه مرحوم ميرزا قدس سره به طلاب جوان توصيه مىكرد، مشغول شدن به كتب سنتى حوزه و خارج نشدن از چهار چوب آن كتب بود. و ايشان با روشهاى نوين حوزوى سخت مخالف بودند و مىگفتند: طلبه بايد مانند قديم، همان روش را در پيش بگيرد و آن كتب انسان را »ملّا« مىكند. ايشان با تغيير كتب حوزه موافق نبودند و معتقد بودند طلاب ضمن خواندن دروس قديم بايد آزاد باشند تا هر كس نسبت به استعداد و توانايى خود درس بخواند و با بردن دروس به مدارس سخت مخالف بودند و تا در قيد حيات بودند بارها و بارها مخالفت خود را با اين روش اعلام كردند و معتقد بودند طلاب بايد بر طبق استعداد و كشش خود سر درس حاضر شوند تا بتوانند استفاده كامل را ببرند. آنها بايد به درسهاى مختلف سر بزنند تا اگر درسى را كه مفيد و مطابق با استعداد خود تشخيص دادند در آن شركت كنند.