آيت الله حق شناس
انسان وقتی در يك كسب یا عملي وارد ميشود، توقعاتي دارد و اگر آن توقعات برآورده نشود؛ ميگويد: كاش وارد این کسب و کار نميشدم! از همین امروز باید متوجه موقعیت خودم باشم.
بسم الله الرحمن الرحيم
اعوذ بالله من الشيطان الرجيم
باید ما را بیمه کنند
انسان وقتی در يك كسب یا عملي وارد ميشود، توقعاتي دارد و اگر آن توقعات برآورده نشود؛ ميگويد: كاش وارد این کسب و کار نميشدم! از همین امروز باید متوجه موقعیت خودم باشم. باید مرا بيمه كنند. « اذا احب الله عبداً الهمه رشده». اگر خدا کسی را دوست داشته باشد؛ رشدش را به او الهام میكند.
بدون علم اخلاق، درس خارج خواندن هم سودی ندارد!
اگر کسی اين چيزها را نداند؛ درس خارج خواندن هم سودي ندارد. غايت درس خارج همين است. دنيا متجر اولياء خداست.
حضور در مجلس علم(در دهه ذی حجه) مانند شرکت در مجالس انبیاء
يك حديثي ديدم كه اگر كسي در دههی ذيحجه در مجلسي از مجالس علم حاضر شود؛ کأنَّ در مجالس انبیاء و رسولان الهی شرکت کرده است.
﴿واذكرالله في ايامٍ معدودات﴾. در ذیل این آیه روايتی داریم که «ما من ايامٍ العمل الصالح فيهن احب الي الله من ايام العشر». باید بررسی کنیمکه دههی اول ذیالحجه چه خصوصياتي دارد.
زیارت عاشورا و پایان جنگ
البته ما برای پایان جنگ جواب مثبت گرفتيم. به آن زيارت عاشورايي كه خوانديم، جواب مثبت دادند.
روحیهی مردم را تضعیف نکنید!
ولیکن بعضي از رفقا در ميان مردم حرفهايي ميزنند که روحيهی مردم را تضعيف ميكند. من از آنها خواهشم ميكنم که يك قدري تاريخ را بخوانند و يك قدري به ايام گذشته مراجعه بكنند.
تضعیف روحیه و شکست از دشمن (بیان یک نمونهی تاریخی)
يك وقتي يكی از فرماندهان آمريكايي با نیروهایش از شمال حمله كرد كه نامش مارشال آيزنهاور بود و فرماندهی آزمودهاي بود. يك فرمانده هم بود كه اسمش را گذاشته بودند« روباهصحراء» و همهی فرماندهان عالم ميگفتند که ایشان در فرماندهی در درجهی اول است. در تاریخ ديدم كه ايشان دستور داده بود در جنگ با آلمانها برای تضعیف روحیهی دشمن آدمهاي مقوايي درست کنند و در مقابل آنها قرار بدهند. بعد از عقب نشینی آلمانها وقتی هیتلر از علت عقبنشینی سؤال میکند؛ فرماندهی آلمانها در جواب میگویدکه ما در محاصره بوديم و مجبور شديم فرمان عقبنشيني بدهيم!
زود قضاوت نکنید!
شما نبايد با این حرفها که فلان جا را گرفتند و... روحیهی مردم را تضعيف بكنيد. اين حرفها را نزنيد. من به شما نصيحت كردم و گفتم که اطلاعات شما محدود است. بايد همه چيز را مطالعهكنيد. زود قضاوت نكنيد.آنكسانيكه در رأس امورند، مصالح شما را در نظر دارند، انشاءالله.
مراقب زبان و گوشتان باشید
من خواهش ميكنم كه در اين دههي ذيحجه براي اینکه زود جواب ما داده شود و جنگ به نفع اسلام و مسلمين تمام بشود، دهنتان را ببنديد، گوشتان را ببنديد. ما اطلاعاتمان وسيع نيست.
اهمیت طلب علم در دههی ذیحجه
در این دهه اگر در مجلسی از مجالس علم شرکت کنید؛ مثل اين است كه در مجلس خاتم الرسل(ص) حضور بهم رساندهايد.
فضائل حضور در مسجد
کتاب وسائل از مسانيد كتب شيعه است. در حدیث هفتم میفرماید: «من مشي الي مسجد يطلب فيه الجماعة كان له بكل خطوة سبعون الف حسنة».
وقتی شما برای خواندن نماز جماعت به سمت مسجد حركت كرديد؛ برای هر گامی که بردارید، هفتاد هزار حسنه داده میشود. ما از اين مقامي كه امام فرموده است، غافليم. اگرکسی در راه مسجد بميرد؛ پروردگار هفتاد هزار ملك بر او ميگمارد که او را تا قبرش تشییع کنند، با او مأنوس بشوند و براي او استغفار كنند، تا زمانی که مبعوث شود. ببينيد شما وقتتان را صرف چه ميكنيد!
خدایا! هیچکس سراغ من نیاید تا مشغول تو باشم
دعای بندهی این است كه اي پروردگار عزيز من! از تو تمنا دارم كه هيچكس سراغ من نيايد تا در بقيه عمرم مشغول تو باشم و مشغول اعمال خودم باشم. قدر خودت را بدان، داداشجون! يك صلوات بفرستيد.
ای موسی! وقتی مرا میخوانی، مشفق باش!
«كن اذا دعوتني مشفقاًخائفاً». البته این عبارت خطاب به ماست. مصداق«به در ميگويم ديوار تو گوش كن!» است. آنها که معصوم بودهاند. پروردگار میفرماید: ای موسی! وقتي مرا ميخواني، مشفق باش.
فرصت را غنیمت شمار!
گذشتهی ما معلوم نيست که چگونه گذشته است، آينده هم که معلوم نيست. «فاغتنم الفرصة بين العدمين». بين آن عدم و اين عدم، فرصت را غنيمت بشمار!
صورتت را بر خاک بگذار!
«و عفر وجهك في التراب». صورتت را بر خاک بگذار، اينطرف صورت، آنطرف صورت. شبها بلند شو، داداشجون! اقلاً سرت را روي فرش بگذار. پروردگار این حالت را دوست دارد.
برای من سجده کن!
«واسجد لي بمكارم بدنك». بهترين جاها را بگذار بر پستترين جاها. برای من سجده کن و با من مناجات كن و بدان كه در حضور و محضر مايي.
بیداری در سحر، سلامت بدن و آبادی دنیا و آخرت
خدا شاهد است که هدف بنده این است که شما را به این روایات توجه بدهم. وقت سحر - مخصوصاً در اين دههی ذیحجه- بلند شو، نميميري! پروردگار درد را به واسطهي بیداری سحر از بدن شما جدا ميكند و دنيا و آخرت شما را آباد میکند.
شیطان مرا رها نمیکند!
وسوسهها را از خودتان دوركنيد. شیخ(ره) هم در رسائل این روایت را آورده است که جميل بن دراج به امام صادق(ع) عرض كرد كه شيطان مرا رها نميكند، دائماً در ذهنم الغاء شبهه ميكند. ميترسم كه غافل شوم، ميترسم که از بين بروم.
حضرت فرمودند: نه! غافل نشدهای. «هذا محض الايمان». چون تو قدم در راه حق گذاشتهای، شيطان دستپاچه شده است و ميخواهد خودش را تكه تكه كند.
در این دهه، تعلقات را کنار بگذار!
حقیقتاً بگو «لا اله الا الله». «لا» برای نفي جنس است. يعني واقعاً اين كلمه را –که كلمه اخلاص است- بگو. يعني هواپرستي را كنار بگذار، مقامپرستي، پولپرستي. در اين دهه همهي تعلقات را کنار بگذار.«لا اله موجود الا الله». هیچ خدایی نیست مگر پروردگار عزيز. «الله اکبر من ان يوصف». یعنی خدایا! همه چیز را پشت سر انداختم وآمدم. اگر خدای نکرده در قلبت غیر از این فکری باشد؛ خطاب میآید که «يا کاذب اتخدعنی وعزتی و جلالی ...». یعنی ای دروغگو! آیا مرا فریب میدهی! قسم به عزت وجلالم، حلاوت و شیرینی ذکر خودم را از تو میگیرم.
بالاترین عذاب
زمانی که موسي(ع) به كوه طور میرفت، شخصی گفت: یا موسی! به خدا بگو که فلان بندهات اينهمه معصيت ميكند، چرا او را عقاب نميكني؟ (در کوه طور لذت مناجات با پروردگار توجه ايشان را از همه جا سلب كرد و پیغام بندهی معصیتکار را فراموش کرد) خطاب آمد: یا موسی! چرا پيغام بندهام را به من نرساندي! وقتی ایشان آن پیغام را ابلاغ کرد؛ پروردگار در جواب فرمود: یا موسی! به این بندهیگنهکارم بگو که ما تو را عذاب ميكنيم؛ اما تو نميداني! همينكه لذت مناجات را از تو گرفتهايم، اين بالاترين عذابهاست.
آیا از نماز خواندن لذت میبری؟!
«فاعتبر انت قلبک». به قلب خودت توجه کن. ببین آیا از نماز خواندن لذت میبری یا نه؟ نبی اکرم(ص) وقت نماز میفرمودند: «ارحنا يا بلال». ای بلال بیا و اذان بگو و ما را از تعلقات و توجهات دنيا متوجه پروردگار كن. اما متأسفانه وقتي بنده تكبير ميگويم؛ شيطان مرا همه جا ميبرد. گرفتار چك و سفته ميشوم، نرخ چايي چقدر است؟! امروز من چقدر فروختم؟! تا اينكه وقتی «السلام عليكم» ميگويم، راحت میشوم! اما پيامبر وقتي ميخواست وارد نماز شود، راحت ميشد.
اگر از مناجات لذت نمیبری؛ باید توبه کنی!
اگر نفس و قلبت حلاوت و شیرینی مناجات با پروردگار را چشید؛ بدان که از آنانی هستی که پروردگار میگوید: «الله اکبر» تو راست بود. «فاعلم انه قد صدقک فی تکبيرک». اما اگر خدای نکرده حواست اینطرف و آنطرف رفت و از مناجات لذت نبردی و از تمام شدن نماز لذت بردی؛ بدان که از درگاه «ربالعالمين» مطرودی. آن وقت باید توبه کنی. دههی ذیحجه را مغتنم بشمار. صدقه دادن در این دهه مثل این استکه پولی به پیغمبر(ص)بدهی تا برای شما انفاق فرماید. هر عملی در این دهه رشد میکند.
مبادا در این دهه مشغول کارهای دیگر باشید!
مواظب باشيد، مبادا وقتی بعضي از آقايان براي اينكه جنگ به نفع اسلام و مسلمين اختتام پيدا بكند- انشاءالله- از اول ذيحجه مشغول خواندن زيارت عاشورا هستند، شما مشغول كارهاي ديگر باشيد.