آیت الله شیخ محمدتقی بهجت
ميرازى شيرازى ( رحمه الله ) در نجف فتوى داد: بر مسلمان حرام است به حكومت كافر (يعنى بريتانيا) راضى شود. خدا مى داند با اين فتوى ، چه قدر استعمار انگليس شكست خورد . مرحوم ميرزا با آن همه نفوذ انگليس ، با اين فتوى حكومتش را تحريم كرد
ميرازى شيرازى ( رحمه الله ) در نجف فتوى داد: بر مسلمان حرام است به حكومت كافر (يعنى بريتانيا) راضى شود. خدا مى داند با اين فتوى ، چه قدر استعمار انگليس شكست خورد . مرحوم ميرزا با آن همه نفوذ انگليس ، با اين فتوى حكومتش را تحريم كرد.
و لن يجعل الله للكافرين على المؤ منين سبيلا
اين حكم و فتواى مرحوم شيرازى نگذاشت كه دولت انگليس مستقيما و بدون واسطه در شؤ ون مملكت دخالت كند . لذا ناچار شدند بدل اضطرارى و محلل درست كنند تا به اسم قيوميت و به صورت غيرمستقيم بر عراق حكومت كنند و نماينده ى آن ها حافظ منافع ، اموال و نفوس آن ها باشد . يكى دو سال انتخابات تشكيل دادند، در اين جريان نيز مرحوم شيخ شريعت ، و سيد يزدى و آقا سيد ابوالحسن اصفهانى ، و ميرزا محمد تقى شيرازى نوشتند و فتوى دادند كه : شركت در انتخابات حرام است ! ولى خدا مى داند همه را با چه وضع فجيعى از نجف و عراق بيرون كردند و به ايران تبعيد نمودند . به حدى كه ماءمور نگذاشت تا مرحوم آقا سيد ابوالحسن اصفهانى لباسش را بپوشد!
در هر حال ، انگليس خود را كشت تا علما و مراجع را در امر مشروطه خواهى بر له خود موافق كند. بعد هم با چه زحمت علما به نجف برگشتند و انگليس از آن ها التزام گرفت كه ديگر در سياست دخالت نكنند!حيات انگليس به واسطه ى آن ها و دخالت و سياست آن ها بود، ولى بعدها وقتى به قدرت رسيد و از آن ها مستغنى شد التزام گرفت كه ديگر در سياست دخالت نكنند، با اين همه ، مرحوم سيد ابوالحسن در قضيه ى انتخاب و جريان كانديدا شدن رشيد عالى با عده اى ديگر از علما مخالفت كرد، ولى بالاخره انگليس غالب شد!از خواص آقا سيد ابوالحسن ( رحمه الله ) نقل شده كه مرحوم سيد تا شش ماه در مخاطره و تحت نظر بود.